Nyitólap  
Benchmarking Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Bt.
E-mail

Termelékenység mérés és termelékenység menedzsmentA termelékenység, mint módszer és mint fogalom a 80-as évektől kezdődően fokozatosan háttérbe szorult a minőséghez képest (ez alól Ázsia kivétel). A termelékenység fontosságát ugyanakkor nem szabad alábecsülni, hiszen a legkorszerűbb termelésszervezési módszereknek (pl. a Just-in-Time módszernek) is igen fontos része. A háttérbe szorulás bizonyos mértékig összefügg a tömegtermelésről az egyedi igények magas minőségszint melletti rugalmas kielégítésre való áttéréssel. A másik ok a fogalom értelmezésével kapcsolatos bizonytalanság.

"Könnyebb megmondani, hogy mi nem a termelékenység, mint sem azt megmondani, hogy mi az" - írta néhány évvel ezelőtt a Nemzeti Termelékenységi Központok Európai Szervezetének a főtitkára. A termelékenység különböző definícióit nehéz összeszámolni.

Alapvetően két termelékenységi fogalom létezik. Az első a termelékenységet, mint egy mérőszámot értelmezi, amely az erőforrások hasznosításának a hatékonyságát mutatja:

               Eredmény (Output) 
     Termelékenység = ------------------- 
               Ráfordítás(Input) 

Erről bővebben a termelékenység mérésről szóló részben lehet olvasni.

Egy egyszerű definíció a hatékonyság mellé az eredményességet is felzárkóztatja: "a termelékenység szükséges (igényelt) termékek hatékony előállítását jelenti". A másik fogalom egy koncepciót, egy gondolkodásmódot takar, amely a mindnyájunk érdekében történő fejlődésbe vetett hitet tükrözi.

A különböző termelékenységi definíciók egyesítésének egy lehetséges változata a következő:

"A termelékenység az arra való törekvést takarja, hogy az inputok (ráfordítások: tőke, munkaerő, egyéb erőforrások) a lehető leghatékonyabb módon generáljanak outputot (vagyis gazdasági értelemben vett eredményt: árukat és szolgáltatásokat) a vállalat tevékenységének érintettjei (tulajdonosok, alkalmazottak, vevők, szállítók, társadalmi környezet) igényeinek kiegyensúlyozott módon történő kielégítése céljából."

Véleményünk szerint egy átfogó termelékenységi modell (szemlélet) segíti a vállalatvezetőket mind napi, mind hosszú távú - stratégiai - döntéseik meghozatalában, melyek megalapozzák a vállalat versenyképes működését mind a jelenlegi körülmények közt, mind hosszútávon.

További információk a termelékenység világáról - elsősorban termelékenység fejlesztéssel kapcsolatos szervezetekről.

Nyitólap